MATRECEPT

Här delar Malin Tallbäck som står bakom grytorna i köket med sig av olika recept på mat du kan laga hemma

GLASSCHEESECAKE

10-12 bitar

Du behöver:

Botten:

14 digestivekex

100 g smör, smält

1 tsk kanel

Fyllning:

8 äggulor

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

6 dl vispgrädde

600 g färskost, naturell

rivet skal av 1 citron

Bär till topping

Klä en springform med bakplåtspapper i botten. Mixa kex och kanel, blanda med smält smör.

Tryck ut massan i botten på formen och ställ den i kylen en stund.

Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.

Vispa grädde och färskost med elvisp och vänd ner det i äggblandningen tillsammans med citronskalet.

Häll smeten över kexbotten i formen, frys in och låt stå i minst 5 timmar.

Tag fram och tina cheesecake en stund innan servering så den mjuknar.

Dekorera med bär, blad och blommor.

 

 

Eller koka en rabarberkompott och servera bredvid nu i vårtid…..

Annars är rårörda jordgubbar o hallon till sommaren jätte gott..

 

Det här är en snabb, enkel och supergod glass.

5 dl vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk

smulade pepparkakor

( 1 msk konjak om man vill )

 

Vispa grädden fluffig.

Vänd ner kondenserad mjölk,  krossade pepparkakor och  konjak.

Plasta en form t. ex. en sockerkaksform och häll i glass smeten.

Frys det hela i  minst en timme.

Servera gärna med apelsinsallad och garnera med lite lingon.

Ljummen färskpotatissallad med ägg, kapris och brynt smör

till ca 4 pers

 

3 ägg

1 kg färskpotatis

1 rödlök

3 salladslökar

1/2 kruka dill

1/2 kruka gräslök

30 g smör

4 msk rödvinsvinäger

4 msk kapris

1 dl turkisk yoghurt

salt

nymald svartpeppar

 

Koka äggen i ca 8 min.

Låt dem svalna och skala och hacka dem.

Skrubba färskpotatisen och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk.

Skala och strimla rödlöken i tunna skivor.

Smält smöret och låt det stå och puttra tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt.

Häll i vinäger och lägg i rödlöken och koka ca 5 min tills löken mjuknar.

Dela potatisen och lägg upp på ett vackert fat, häll över löksmöret och vänd runt.

Strö över äggen, hackad salladslök, kapris och hackade örter.

Klicka ut små klickar av yoghurten runt om salladen.

Strö över lite flingsalt och mal över lite svartpeppar.

Servera genast så salladen är lite ljummen.

Matjessill och varmrökt lax funkar jättebra till detta.

Krämig, kryddig morots- och blomkålssoppa. En härlig vitaminboost

Ca 6 port.

1 kg morötter

1 gul lök

1 blomkålshuvud

3 tsk kanel

0,5 tsk cayennepeppar

2 tsk gurkmeja

1 tsk ingefära

1 grönsaksbuljongtärning

vatten

400 ml kokosmjölk

Citron

 

Fetaost och pumpafrön till garnityr

Hacka löken och skär blomkål och morötterna i mindre bitar.

Fräs grönsakerna i olivolja tillsammans med alla kryddor.

Häll över vatten så det täcker grönsakerna och tillsätt buljongtärningen.

Låt allt koka tills det mjuknar.

Mixa soppan med stavmixer så den blir slät.

Tillsätt kokosmjölken och låt koka upp.

Smaka av med salt och lite socker samt lite citronsaft.

Späd soppan med lite vatten om den blir för tjock.

 

Strö över lite smulad fetaost och rostade pumpafrön vid servering.

Två enkla och supersnabba godisrecept:

PEPPARKAKSFUDGE

1 burk kondenserad mjölk

350 g mörk choklad

ca 15 pepparkakor

 

Gör så här:

Smält choklad och kondenserad mjölk på svag värme.

Rör ihop till en slät smet, krossa 10 av pepparkakorna och rör ner.

Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd brödform.

Lägg ut resten av pepparkakorna ovanpå.

Kyl och skär sedan i bitar.

 

HEMGJORDA BOUNTYBOLLAR

1/2 burk kondenserad mjölk

125 g kokos

1 tsk vaniljpulver

100 g choklad, mörk eller ljus beroende på smak

Blanda samman kondenserad mjölk och kokos samt vanilj.

Låt stå och svälla en stund medan du smälter chokladen.

Rulla bollar kyl dem en stund innan du doppar dem i choklad.

 

 

 

 

 

SAFFRANSKLADDKAKA

Du behöver:

1 pkt saffran

1 msk vodka eller konjak

100 g smör

100 g vitchoklad

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg saffranet i spriten och låt stå och dra i 15 min.

Smält smöret i en kastrull och rör ner saffransblandningen.

Lägg i chokladen och låt den smälta.

Rör ihop ägg och socker i en bunke, rör ner smörblandningen och sikta i mjölet.

Häll smeten i en smord springform.

Grädda kakan i ca 15 min. den skall vara lite kladdig.

Låt svalna och kyl innan servering.

Servera gärna med lingon- eller hallongrädde.

Pasta med butternutpumpa och spenat

4 portioner

 

Till detta behövs:

600 g butternutpumpa

2 dl vispgrädde

1 vitlöksklyfta

1 msk koncentrerad grönsaksfond

1 tsk rosmarin

2 msk olivolja

0,5 tsk salt

svartpeppar, nymald

400 g färsk pasta

2 dl kokvatten

100 g färsk babyspenat

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och kärna ur pumpan, skär den i tärningar.

Finhacka vitlöken och blanda den med grädde, fond, rosmarin

i en ugnsäker form.

Lägg i pumpan och ringla över olivolja, salt och peppar.

Baka i ugnen ca 30 min tills pumpan är mjuk.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Häll av vattnet men spara 2 dl.

Blanda detta med den bakade pumpan.

Blanda sedan med den nykokta pastan och vänd ner spenaten.

Servera med massor av färskriven parmesan.

ENKLASTE ÄPPELKAKAN

Detta behöver du.

250 g smör

2 ägg

3 dl vetemjöl

3 dl socker

6 äpplen

2 msk kanel

6 msk socker

100 g nötter

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och häll över i en bunke/skål.

Rör i ägg, mjöl, socker och häll smeten i en smord pajform.

Klyfta äpplena och vänd runt i socker och kanel.

Strö dem över kakan och strö på valfria hackade nötter.

 

Grädda i ca 25 min.

Servera med glass eller grädde smaksatt med vanilj och kardemumma….

Detta behöver du:

Kakan:

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk nymald kardemumma

Rabarber:

  • 3 rabarberstjälkar
  • 2 msk socker
  • 1 tsk maizena

Topping:

  • 1 dl havregryn
  • 25 g smör
  • 2 msk socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda smör, socker och ägg i en mixer.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.

Mixa till en jämn smet.

Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.

Skiva rabarbern och vänd runt i socker och maizena.

Lägg ut rabarbern över kakan.

Lägg havregryn, smör och socker i en stekpanna och rosta på medelvärme.

Strö över kakan.

Grädda kakan i ca. 1 tim.

Låt den svalna och tag bort kanten.

Pudra florsocker över och njut med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Detta behöver du:

  • 1 gul hackad lök
  • 1 msk riven ingefära
  • 5 morötter
  • 2 stora sötpotatis
  • 2 l. grönsaksbuljong
  • 1 dl creme fraiche
  • salt & peppar

Så här gör du:

Fräs löken i kastrull till den blir mjuk. Tillsätt skalade och skivade morötter och potatis. Tillsätt också ingefäran och låt fräsa en sund. Häll på buljongen och låt koka till grönsakerna är mjuka. Mixa soppan och tillsätt creme fraiche. Smaka av. Späd ev. om den blir tjock. Servera ev. med hackad persilja på toppen.

Detta behöver du:

  • 500 g färskpotatis
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl creme fraiche
  • 55 g philadelphiaost
  • strimlad gräslök och hackad dill
  • salt och peppar

Så här gör du:

Skala färskpotatisen lätt om det behövs. Koka i lättsaltat vatten till de är mjuka. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.  Blanda samman creme fraiche och philadelphiaost. Värm försiktigt i en gryta. Krama ur gelatinbladen låt de smälta där i. Tillsätt mycket hackad dill och gräslök. Krossa potatisen lätt och blanda med creme fraiche-blandningen.Smaka upp med salt och peppar. Häll potatisen i en ”sockerkaksform” eller liknande som klätts med plastfilm. Sätt i kylen för att stelna och skär sedan upp i bitar/skivor. Garnera med gräslöksblommor och repad dill.

Jättegott till matjessill, löjrom eller rökt lax.

Detta behöver du:

  • 6 dl frysta jordgubbar, hallon eller andra bär
  • 3 dl cava
  • 1 kvist mynta

Mixa och häll upp i glas.Servera med lite extra bubbel ovanpå och ett sugrör.

Detta behöver du

100 g vitchoklad

150 g smör

1 påse saffran 0,5g

3 ägg

2 dl socker

0,5 krm salt

1 ¾ dl vetemjöl

1 krm mald kardemumma

Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret i en kastrull. Tag bort från värmen och tillsätt resterande ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad form( bröa med kokos ) med löstagbar kant. Grädda i ca: 20 min, åt svalna och pudra över florsocker. Bjud vaniljglass och hallon till.

Jättetrevligt tillbehör till julmaten eller istället för skinkan !

Detta behöver du:

Bakad blomkål:

Ca: 600 g blomkål / 1 stort huvud

1 msk olivolja

salt och peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Ansa blomkålen och lägg den i en ugnsform, pensla med olivolja och strö över flingsalt och malen svartpeppar.
  • Sätt formen mitt i ugnen och baka i ca 1 h, alt ta temperaturen i roten 68°C

Örttäcke:

2 dl blandade färska örter

0,5 dl ströbröd

0,5 dl senap

2 äggulor

Gör såhär;

  • Mixa örterna med ströbrödet.
  • Tag kålen ur ugnen och höj till 225 grader.
  • Blanda senap och äggula och bred det över blomkålen.
  • Strö över ströbrödet och baka i ca 15 min tills den fått fin färg.

 

 

Supergod müsli

 

Detta behöver du:

3 dl havregryn

2 dl dinkelflingor

3 dl pumpafrön

3 dl solrosfrön

2 dl linfrön

3 dl hasselnötter

1 msk vaniljsocker

4 msk kakao

 

0,5 dl matolja

0,5 dl vatten

0,5 dl flytande honung

 

0,5 dl cacaonibs

2 dl torkade tranbär

2 dl torkade hallon

 

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser.

Vispa samman det flytande.

Häll det över grynblandningen och blanda runt.

Lägg ut i långpanna/plåt.

Rosta i ugnen på 155 grader ca, 20 min.

Rör runt emellanåt.

Låt svalna och tillsätt övrigt.

VIT CHOKLADMOUSSE MED PASSIONSFRUKT

En enkel och snabb dessert.

Du behöver:

3 äggulor

1 msk socker

100 g vitchoklad

2 dl grädde

1/2 lime

2 passionsfrukter

Vispa grädden lätt.

Vispa äggulorna med sockret.

Smält chokladen och låt den svalna något.

Rör ner chokladen i äggvispet.

Pressa limen och rör ner saften i grädden.

Vänd sist ner grädden i chokladblandningen.

Fördela moussen i små koppar eller glas och ställ in i kylen.

Garnera med passionsfrukt/urskrapat fruktkött och en vacker liten ätbar blomma eller blad precis innan serveringen.